måndag 22 november 2010

Vin och mat

Jag har jobbat i ett antal år på Systembolaget och i deras regi gått ett antal kurser gällande både vin, mat, sprit och en specialkurs inom öl och cider.
När man sen ställer sig bakom disken, fylld av nya kunskaper och ivrig att hjälpa kunder på bästa sätt så blir man omedelbart nedtagen på jorden igen.
Det absolut vanligaste var det att en kund kommer fram och ungefär följande dialog utspelar sig

- Jag vill ha en flaska rött vin.
- Jaha, någon speciell sort?
- Nej, bara något billigt, jag ska bara ha den i mat.

"Bara ha den i mat"!!! Allvarligt talat. Det är en kulinarisk katastrof att tänka på det sättet. Trust me, maten blir fan så mycket godare om man lägger ned några kronor på vinet man ska ha till och i. Det absolut bästa är att ha samma sorts vin i maten som man tänker dricka till. Ska du göra en fiskgryta och dricka en Chablis till, well, offra några kronor och ha Chablis i grytan också och en helt ny värld kommer öppna sig för dig.

Nästa blogg blir nog om whisky, då även detta ämne ligger mig varmt om hjärtat. Det inlägget kommer nog handla om felprioriteringar (i mitt tycke).

4 kommentarer:

Elle sa...

Ja, ja, jaaaa!!! Jag delade med mig av original-Stefans-listor till en whiskyglad typ (Lars kompis) som med glädje avnjöt en av sorterna på listan (som jag införskaffat).

Stefan sa...

The one and only lista - the original.

Anonym sa...

Hahaha vad roligt "jag ska bara ha den i mat". Fan, jag vill verkigen höra mer om hur det är att jobba på Systemet! Bring it on!! Hur är vi kunder? Vilka kundtyper finns det? Är det vanligt med snatteri? Är det verkligen sant att personalen är att betrakta som regelrätta sommelierer eller är det överdrivet? Hur går snacket bland personalen angående alkohol? Har ni någonsin personalfester med alkohol? (Tror inte det va) Sätt igång med Wallraffandet, mannen! Jag kan knappt vänta :)

//Magdalena

Stefan sa...

Wow, ett förslag om bloggämne. Självklart ska vi reda ut myterna om Systembolaget nästa blogg.